zondag 22 januari 2017

Wat te doen met zo veel vrijetijd?

Nadat we het besluit hadden genomen om één jaar in de Canarische eilanden te blijven, kwam van verschillende kanten de vraag, wat gaan jullie gedurende al die tijd dan doen als je niet zeilt. In het begin had ik zelf nog geen idee, Spaans leren was één van de wensen. We zijn ondertussen ruim drie maanden op de Canarische eilanden en we komen ondertussen tijd te kort. Onze dagelijkse bezigheden bestaan ondertussen uit een veelheid van activiteiten. Van een aantal vertellen we hieronder wat meer.

In 6 stappen naar 100 push-ups:

De mannen in actie
Drie keer per week zijn wij, een groepje mannen van 55 jaar en ouder, bezig met push-ups. John van het SY Asha kwam met het geweldige idee om de armen en de schouders wat sterker te maken, door een push-up training. Hij heeft hiervoor de beschikking over een trainingsprogramma, die als doelstelling heeft om in een periode van 6 weken naar 100 push-ups te gaan. We begonnen met drie man, maar reeds na de eerste week is dit al uitgebreid naar vijf man. Drie keer in de week ligt dit groepje ’s-morgens push-ups te maken, een leuk gezicht zo op de steiger. De training bestaat uit een aantal sets van push-ups met tussen elke set 120 seconden rust. Afsluitend doe je de laatste set met een bepaald minimum of zo veel meer als je aankunt. Je kunt de training zwaarder maken door de rustperiode terug te brengen naar 60 seconden. Vergeet niet te ademen, dus bij elke push-up goed uitademen. Voor geïnteresseerde, het trainingsprogramma ziet er als volgt uit;
Week 1: 4 sets bestaande uit 11-12-9-9 push-ups. Als afsluiting een serie van 13 push-ups.
Week 2: 4 sets bestaande uit 16-17-14-14 push-ups. Als afsluiting een serie van 20 push-ups.
Week 3: 4 sets bestaande uit 22-30-20-20 push-ups. Als afsluiting een serie van 28 push-ups .
Week 4: 4 sets bestaande uit 29-33-29-29 push-ups. Als afsluiting een serie van 40 push-ups.
Week 5: 7 sets bestaande uit 20-20-24-24-20-20-22 push-ups. Afsluitend met een serie van 50 push-ups.
Week 6: 8 sets bestaande uit 26-26-33-33-26-26-22-22 push-ups. Afsluitend 60 push-ups.
De finale: Nadat je bent hersteld van de laatste training ga je nu voor de 100 push-ups achter elkaar.

Noot: Als je de hoeveelheid in een bepaalde week niet haalt, herhaal dan de voorgaande week. Zo neemt het programma dan wel wat meer tijd in beslag maar kom je uiteindelijk wel op het eindpunt, namelijk 100 push-ups. Succes gewenst.

Samen muziek maken en zingen:
Doordat er hier zo veel muziek wordt gemaakt, zijn we nu samen begonnen met gitaarles. Hoe dat zo is gekomen? Wel elke woensdag- en vrijdagavond is er een groepje Nederlanders die muziek maakt bij een restaurantje. Soms wordt dit spontaan uitgebreid met muzikanten uit andere landen zoals Zweden of Ierland. Doel is een gezellige avond met muziek en zang. Sonja komt hier helemaal tot bloei, ze zingt menig liedje mee en zit bij voorkeur dicht bij de muziek. Een geweldige ervaring als ik mijn meisje zo zie genieten. Sommige muzikanten spelen pas een korte periode maar doen hier wel veel ervaring op.

Dit maakte Sonja zo enthousiast, dat ze aan Quido heeft gevraagd of hij haar les kan gaan geven. Maar voor het zo ver is, moest er eerst een gitaar worden gekocht. Sonja is samen met Quido een 2e-hands gitaar gaan kopen bij een winkel vol met 2e-hands spullen. Samen met Asha is ze vervolgens naar haar eerst les gegaan. Bij terugkomst was ze heel enthousiast, maar was ze wel tot ontdekking gekomen dat haar gitaar iets te groot voor haar is.
De oplossing, ik moest de gitaar maar overnemen en lessen gaan volgen, zodat zij een kleinere gitaar kon gaan kopen. Zo gezegd zo gedaan, dus heb ook ik op dit moment mijn eerste gitaarles gehad. De blaren staan op mijn vingers, maar dat hoort erbij heb ik gehoord. Wie weet hebben we talent, we gaan er in ieder geval voor.
Terug naar een oude liefde, wandelen door de bergen:

Ik (Hans) wandel, met een groep Zweden en Nederlanders, één tot twee keer per week in de bergen van Gran Canaria. In onze haven en in Las Palmas in het algemeen, wonen veel Scandinaviërs, vooral veel Zweden. Ze hebben in Las Palmas zelfs een pand met een Scandinavische club. Door een Zweeds echtpaar op onze steiger zijn we met deze groep in aanraking gekomen. Twee tot drie keer per week worden er wandelingen georganiseerd door de bergen en heuvels van Gran Canaria. Spontaan ben ik een keer meegegaan om te ervaren hoe dit was.

Na mijn eerste wandeling was ik direct verkocht. Wat een mooie natuur heeft dit eiland en wat een mooie vergezichten. De eerste wandeling was in nevelige condities maar wel met een brandend zonnetje. De lengtes van de wandelingen variëren van 9 km tot soms wandelingen van meer dan 20 km. Daar komt dan nog bovenop dat je vanuit de jachthaven nog wel even heen en terug naar het busstation moet lopen. Bij elkaar ook 6 km. Je bent dus bijna de gehele dag onderweg. Eerst 3 km lopen naar het busstation, dan met één of twee bussen naar het startpunt van de wandeling. Vervolgens de wandeling waarbij er onderweg wordt geluncht en menigmaal wordt stil gestaan voor een fotomomentje. Aansluitend dan weer met de bus terug en vervolgens weer in de benen voor de 3 km terug naar de jachthaven.
De te lopen routes zijn door de Zweden al veelvuldig gelopen. Ze hebben goede kaarten voor het plannen van de routen en een app waarop je in detail kunt zien hoe de route verloopt. Deze app geeft je na afloop ook de informatie hoeveel kilometer je hebt gelopen met daarbij hoeveel meter je bent gestegen en gedaald. Veel van de routes zijn tevens voorzien van goede bewegwijzering met afstandsaanduiding.

De hoogtes waarop de wandelingen plaatsvinden variëren van 500 meter tot 1.900 meter boven de zeespiegel. Er zijn dus wandelingen bij waarbij je meer dan 1.500 meter stijgt en daalt gedurende de dag. Een beetje conditie moet je hiervoor wel hebben. Door mijn achtergrond als wandelaar en bergbeklimmer, is het lopen, het stijgen en het dalen niet echt een probleem. Al na drie wandelingen voel ik dat de kracht in de benen weer een beetje terug is. Het stijgen en dalen gaat steeds makkelijker, al hoewel, na de laatste wandeling van 27 km en 1.560 meter stijgen en 1.540 meter dalen, voelde ik de dagen daarna mijn benen wel. Om een indruk te krijgen van de natuur, hieronder een selectie van foto’s die ik gedurende de laatste wandelingen heb gemaakt.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten