woensdag 10 januari 2018

Suriname deel 1

Zo, de eerste nacht aan onze mooring in Suriname hebben we heerlijk geslapen, geen golfen, geen gepiep en gekraak, dat is ook wel weer eens fijn. ’s-Morgens gaan we ons eerst even aanmelden bij Netty en Jelle, de beheerders van Domburg Yachting. We kunnen van alles aan hun vragen, zoals waar je het beste een auto kunt huren en wat er zoal te doen is in Suriname.
Bezoek op onze mooring
We huren voor de volgende dag een auto want je moet je eerst gaan inklaren in Paramaribo.  Wij hebben er voor gekozen een auto met chauffeur te nemen omdat je op drie verschillende plaatsen moet inklaren en bij een bank moet gaan betalen. Onze chauffeur maakt dit ritje niet voor de eerste keer en weet dus precies waar wij moeten zijn en helpt ons tevens met het inklaren. De volgende dag staat hij om half negen al klaar, hij heeft een grote bus bij zich omdat er even geen andere auto beschikbaar was. Wij vinden het prima zo. We hoeven in ieder geval niet zelf te rijden, wat toch ook zo zijn voordelen heeft. Je ziet zo onderweg veel meer van de omgeving. Daarbij komt dat ze in Suriname links rijden, iets wat wij niet echt gewend zijn. Ook de staat van de weg is belabberd, door gebrek aan geld wordt er haast geen onderhoud gepleegd met als gevolg dat de weg vol zit met kuilen en hobbels. En dan die drukte in Paramaribo, hoe zal ik dat beschrijven. Paramaribo zit vol met auto’s, vrachtauto’s, busjes en brommers. Er wordt chaotisch gereden en de stad zelf heeft veel eenrichtingsverkeer. Wat ook jammer is, is de slechte onderhoudsstaat van de gebouwen, een pot verf zou hier wonderen doen. Overal zie je leeg staande, soms op instorten staande gebouwen met daarnaast soms zeer luxe en nieuwe bebouwing. Jammer dat ze hier niks aan doen, er gaan zo veel historische huizen verloren, maar ja, zij hebben geen geld om dat de doen. Diep triest, zonde van het mooie Suriname. Zo lang die Bouterse aan de macht is, zal het niet beter worden.
De ingang van fort Amsterdam
Maar na alle drie de instanties te hebben doorlopen, gaan wij nog even boodschappen doen en dan weer terug naar Domburg. En dit alles voor maar achttien euro, zeg nou zelf, wij kun wel een auto voor huren maar niet met een chauffeur, blij dat wij dat zo geregeld hebben. Terug in Domburg gaan wij het resort is beter bekijken. Het ziet er leuk uit, ze hebben zelfs een zwembad, wel niet zo groot maar toch lekker om even af te koelen, er zijn toiletten, douches en zelfs wasmachine  Het ziet er allemaal leuk uit. Er zitten rond vijf uur in het restaurant allemaal booties, gezellig even met z’n allen bijkletsen over de overtocht of de opgedane indrukken. Wij besluiten gelijk maar hier een hapje te blijven eten. Ze hebben hier frietjes, croquetten, frikadellen, bitterballen, wat een genot zeg.
Het plein van fort Amsterdam
Wij genieten ervan. Moe en voldaan gaan wij naar de Ikinoo toe, nog een wijntje en dan lekker slapen. De eerste dagen krijg je zoveel indrukken en dat is best wel vermoeiend. De volgende dag gaan wij met Diederik en Nicolle van de Zwerver op pad naar Paramaribo. Zij moeten boodschappen doen en wij willen graag een telefoonkaartje kopen zodat we weer kunnen internetten. We gaan bij fort Amsterdam heerlijk koffie drinken, echt gezellig. We krijgen nog een stortbui over ons heen, maar gelukkig van korte duur. Aan het einde van de dag hebben wij boodschappen gedaan want we hebben nu toch de auto, dus even goed inslaan zodat wij voorlopig weer vooruit kunnen. Aangekomen bij het resort, gaan wij met z’n alle nog wat eten en drinken, zodat we niet meer behoeven te koken. Uit eten gaan is hier niet duur, dus zelf koken doe je niet zo gauw meer. Je bent duurder uit als je alles zelf moet kopen, en daarbij kan je in de winkels niet alles krijgen. De volgende dag komen er weer mensen aan die wij kennen. Het is altijd weer leuk om te horen hoe de oversteek is gegaan. Bij iedereen is het net even ietsje anders gegaan, grappig om te horen. Op dit moment is het in Suriname het kleine regenseizoen, nou laat het kleine er maar af. Af en toe denk je wel eens, houd het nooit meer op, we weten nu wel weer wat regen is ha, ha.  Maar er wordt door de mensen gezegd dat het na de feestdagen afneemt, nou daar geloven wij dan maar in. En dan is het bijna kerst en dat is bij iedereen, denk ik, toch wel een beetje hetzelfde, lekker eten en drinken en gezellig bij elkaar zijn.
Kerstavond in Domburg samen met vrienden
De boot hebben we wel een beetje met kerstspulletjes versierd. Maar het is toch niet zoals thuis. Ik mis toch de kinderen om ons heen en de kerstboom met zijn lichtjes. Maar het is niet anders en tenslotte hebben wij hier zelf voor gekozen, dus niet zeuren Sonja. Op kerstavond is er een gezamenlijk 3-gangen diner in het restaurant van het resort, reuze gezellig zo met z’n allen. Ook hebben we een paar dagen later met alle aanwezige Hollandse boten een BBQ georganiseerd. Enkele boten hadden vlees en andere benodigde zaken ingekocht. De drank en het ijsje na afloop werd betrokken uit het restaurant. De kosten werden gedeeld. Iedereen die een barbecue had nam deze mee. Zo stonden we met 3 Cobbs op een grote tafel alle gerechten te barbecueën. Het was een gezellige avond met iedereen. De kinderen vermaakte zich ook prima in het zwembad, dus die waren niet lastig. Moe en voldaan gingen we naar ons bedje toe. Ik vraag nog aan Hans, kan je nog wel roeien, natuurlijk kan hij dat. Het is iedere keer weer mooi als je avonds naar je bootje vaart. De rust, die sterren en af een toe het geluid van de brulapen. Zo is het ‘s-morgens ook zo lekker rustig aan boord. Ik vind dit eigenlijk het mooiste moment van de dag, even tijd voor je zelf met een kopje koffie, heerlijk.
Omdat we met een aantal koppels gezamenlijk een busje hebben gehuurd, gaan we met 8 man naar Frederiksdorp, een voormalige koffie en cacao plantage aan de rechteroever van de Commewijne rivier. Het complex dateert  uit 1747. De historische gebouwen zijn in originele staat hersteld en voor een deel tot appartementen verbouwd. De plantage had in vroegere dagen een brede functie: er was een ziekenhuis, een tandarts, een politiepost en een gevangenis gevestigd. Ook kleinschalige landbouw werd op dit terrein bedreven. Frederiksdorp is alleen via het water bereikbaar. Nadat we de auto hebben geparkeerd, worden we met een korjaal  naar de overkant gebracht.
Een foto impressie van ons bezoek aan Frederiksdorp
In eerste instantie gebruiken we hier de lunch die bestaat uit diverse gerechten met rijst, nasi of bami. Na de lunch bezoeken we met een gids de voormalige plantage, waarbij er vooral veel aandacht wordt gegeven aan de twee grote panden op het terrein. Beide zijn het huis geweest van Johan Friederich Knöffel uit Pruisen, de stichter van deze plantage. Na afloop worden we met de korjaal weer terug gebracht naar de plaats waar onze auto staat. Echt een prachtige locatie om te bezoeken.
Een dag later zijn we met onze vrienden een dagje naar de vlindertuin in Lelystad geweest. Veel erg mooie vlinders gezien, al is het niet gemakkelijk om ze te fotograferen. Ze blijven niet echt stil zitten. Maar we hebben wel een paar mooie plaatje kunnen schieten. We kregen een rondleiding van een gids die ons behalve de vlinders ook de rupsen en de poppen heeft laten zien. De poppen worden geëxporteerd naar andere vlindertuinen over de gehele wereld.
Daarnaast hadden ze daar slangen en schildpadden. Ook hiervan worden de eieren opgevangen en geëxporteerd naar andere dierentuinen. Tussen de middag hebben we daar soto soep gegeten, lekker dat dat is. Omdat we veel tijd in de vlindertuin hebben doorgebracht was er geen tijd meer om nog wat anders te gaan doen. Dus boodschappen gedaan en weer terug. Het was een leuke dag.  Omdat het weer gezellig was op het terras zijn we weer blijven eten. Je bent toch gauw moe hier door de warmte en vochtigheid, dat vergt veel van je.

Wij zijn plannen gaan maken om met vier stellen een tocht te maken door het oerwoud. Je hebt verschillende tochten, dus hier en daar hebben we wat prijzen op gevraagd. Geen der tochten voldeed echt aan onze wens. Netty, de beheerder, wist wel iemand die alles kan regelen en een tocht op wens kan samenstellen die wij met z’n allen willen. Nou dat leek ons wel wat, dus contact gezocht met Anneke. Met z’n allen hebben wij een mooie tocht van vier dagen samengesteld. We gaan heen met een vliegtuigje en terug met een korjaal en de bus. Maar dit doen wij na oud en nieuw. En dan is het zover, de laatste dag van het jaar. Wij hebben besloten dat wij dat met ons eigen clubje doen. We spreken af dat iedereen wat lekkers maakt en drank nemen bij Netty en Jelle af. Mochten daar van alles gebruiken, schatten zijn het. Het is wel vreemd dat het in Nederland eerder nieuwjaar is als hier. Wij moesten nog een paar uur wachten.  Ik was wel benieuwd hoe hier het vuurwerk is. Nog een halfuurtje te gaan en dan knallen maar, nou dus niet , begint het toch te hozen niet normaal.  Vond het wel sneu voor de kinderen, zaten toch te wachten dat ze konden gaan knallen. Maar er was toch nog wel wat te zien aan vuurwerk, gelukkig maar. En dan is het 2018, wat gaat ons dat weer allemaal brengen? Jullie gaan het horen. Nu gaan wij heerlijk slapen, ben zo moeeee, welterusten. Ps. goede voornemens? Ja vijf kilo eraf daar ga ik voor. Of het lukt als het aan mij licht wel , maar als je net begonnen bent is het alweer, kom even een borreltje drinken en bij dat borreltje zitten ook weer hapjes, dus ja zo gemakkelijk gaat het niet worden, maar ik ga ervoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten