Ikinoo Crew

Wij willen ons even aan u voorstellen, wij zijn Hans en Sonja van Nieuwenhuyze, samen vormen wij de vaste crew van ons zeiljacht Ikinoo.


Ik ben Hans, de schipper aan boord van onze Ikinoo. Ik ben uit het bouwjaar 1955. Als jongentje van 12 heb ik leren zeilen bij een zeilschool op de Sloterplas in Amsterdam. Samen met mijn broertje heb ik een aantal jaren in onze eerste zeilbootje, een Flits, gezeild. Bij het ouder worden, hebben we de Flits ingeruild voor een Hornet. Hiermee hebben wij een aantal jaren wedstrijden gevaren. Door omstandigheden is het zeilen hierna voor mij op de achtergrond geraakt.


Tijdens een vakantie met Sonja, is het plezier in het zeilen weer teruggekomen. Een weekje op een Turkse Gullit, waarmee ook gezeild werd, deed mij wegdromen naar mooie plekjes. De daarop volgende jaren werden dan ook vooral besteed aan het volgen van zeilcursussen bij de Zeezeilers van Marken en het huren van 36-foots zeiljachten in Griekenland, Turkije en het IJsselmeer.

Totdat wij in 2012 onze Ikinoo vonden en kochten, ons huis werd verkocht en de boot werd betaald. Onze dromen kwamen ineens heel dichtbij. Het was nu niet meer de vraag, gaan we, maar meer de vraag wanneer vertrekken we. Dit alles ligt nu 4 jaar achter ons en de plannen zijn nu concreet. Samen met mijn meisje vertrek ik deze zomer voor ons grote avontuur, een wereldreis.Ik ben Sonja, de co-schipper aan boord van de Ikinoo. Ook ik ben uit het bouwjaar 1955. Voor mij is het zeilen pas echt begonnen toen Hans met het idee op de proppen kwam om te gaan zeilen in Griekenland. Tot die tijd had ik nog nooit gezeild. Hij heeft mij verleid met zeilen in warme gebieden onder een mooie zonnige blauwe hemel. Het is maar goed dat hij mij eerst een aantal jaren naar warme oorden heeft meegenomen, want zeilen in Nederland vond ik in eerste instantie maar een koude en natte bedoeling.

Door de aanschaf van de Ikinoo is het zeilen steeds leuker geworden. Wij zijn nu bijna ieder weekend op de boot, ook in de wintermaanden. Hierdoor is het bootgevoel wel beter geworden. Een aantal reizen naar de Engelse Oost en Zuid kust heeft voor mij een wereld doen opengaan. Zeilen op zee vind ik veel leuker en meer ontspannen dan op het IJsselmeer. Dus op naar verre oorden en mooie culturen.