zondag 4 augustus 2019

Genootschapseilanden deel 2


De wandelpromenade van de jachthaven met op de achtergrond de ankerplaats
In het vorige bericht vermelde we al dat we op zoek moesten naar onderdelen om de motor weer te herstellen. Helaas zijn veel servicepunten van Yanmar gebonden aan een vaste regio, waarbinnen zij mogen leveren. Wij vonden uiteindelijk een leverancier van Yanmar onderdelen in Nederland, die materialen voor dieselmotoren over de gehele wereld kon leveren. We stuurde dit bedrijf onze lijst met de benodigde onderdelen. Wat bleek, alle onderdelen waren op voorraad. Binnen twee dagen konden ze alles op transport zetten. Dit was weer eens een positief bericht, het oponthoud zou dus niet al te veel tijd in beslag gaan nemen. Nadat wij de prijzen per email hadden ontvangen, de opdracht was verstrekt en de betaling was gedaan, werd twee dagen later het pakketje aangeleverd aan het transportbedrijf die voor het vervoer naar Tahiti zou zorgdragen.
Naast onze boot is een paar dagen geleden een nieuwe drijvende steiger
geplaats. Door de kinderen van andere vertrekkersboten wordt daar 
dankbaar gebruik van gemaakt om te vissen
Het zou vrijdag 19 juli 2019 bij ons in de jachthaven in Tahiti worden afgeleverd. We weten niet wat er vanaf dat moment is gebeurd, maar één ding is zeker, het pakketje begon een eigen leven te leiden. De leveringsdatum werd steeds opnieuw verschoven, van vrijdag naar de woensdag daarop en een paar dagen later naar de maandag daarop. Uiteindelijk arriveerde het pakketje via Honolulu in Australië. Dat was het laatste station waar het pakketje werd geregistreerd. Wat er daarna met het pakketje is gebeurd, weet niemand. Na ruim een week wachten was het pakketje nog niet boven water. In overleg met de leverancier in Nederland is er toen besloten de materialen opnieuw te versturen, maar nu met een ander transportbedrijf. Het laatste bericht is nu dat het nieuwe pakketje 8 augustus 2019 bij ons wordt afgeleverd. We wachten af. We hebben onze planning al enigszins bijgesteld, we hopen half augustus weer verder te kunnen. Fiji hebben we voor dit jaar van de lijst geschrapt. We kiezen ervoor om vanaf Tonga naar Nieuw-Zeeland te zeilen. Anders moeten we ons te veel haasten in de resterende tijd, waardoor we van alles net niets zien. Het wordt echt tijd dat we verder gaan, want ook de kluslijst wordt steeds korter. Bijna alle klusjes die gedaan moesten worden zijn gedaan.
Onze Duitse vrienden Wolfgang en Claudia vertrekken hier met hun zeiljacht
Hei-Jo naar Bora-Bora
De versleten naden van de kotterfok zijn hersteld, het tentje van het doghouse is voorzien van een nieuwe rits en de naden zijn hersteld, de verbogen RVS-zwemtrap is weer recht, de beschermhulsjes met leer rond de stangen van de zwemtrap zijn vervangen, de ankerketting is voorzien van nieuwe 5-meter markeringen, ik heb drie nieuwe hoesjes gemaakt voor de kleine ramen op het dak, de verstaging van de mast is gecontroleerd, al het RVS is gepoetst, de romp is volledig schoon gemaakt, zowel onder als boven water, de romp is geheel in de was gezet en uitgepoetst, de romp glimt weer als nieuw, ik heb twee schilderij lijstjes gemaakt voor de in Sam Blas gekochte molo’s en ze opgehangen, de afvoerpijpen naar buiten zijn schoon gemaakt, de boegschroef is schoon gemaakt, de kikkers op het achterdek zijn weer goed vast gemaakt, etc, etc. Dus echt verveeld hebben we ons niet. Wel is het jammer dat steeds meer vrienden ons verlaten om door te zeilen naar de andere eilanden, het wordt er daardoor niet gezelliger op. Natuurlijk doen we samen ook leuke diengen.
Gezellige muziek op de steiger met een halje en een drankje
Via de marina tam-tam kregen we te horen dat er op vrijdagavond muziek gemaakt zou worden op een steiger, welke wisten we niet. Iedereen was vrij om te komen. Wel je eigen hapjes en drankjes meenemen. In eerste instantie konden we het niet vinden. Net op het moment dat we naar een restaurantje liepen om dan maar een biertje te gaan drinken, hoorden we muziek. Het bleek dus plaats te vinden op een geheel andere steiger dan dat wij verwacht hadden. Een aantal mensen maakte leuke muziek, terwijl er zo af en toe andere mensen zich aansloten om iets te zingen of met hun eigen muziekinstrument mee te spelen. Het werd dus een hele gezellige avond met veel nieuwe contacten.
Onze huurauto voor één dag met pas 218 km op de teller
Zo hebben we ook een auto gehuurd voor één dag en hebben hiermee het eiland rondgetoerd. Er is een kustweg die je het gehele hoofdeiland rondgaat, met doodlopende wegen naar het schiereiland. Onderweg zagen we onder andere mooie watervallen en prachtige baaien waar het goed liggen is met de boot. Door toeval kwamen we diverse vrienden tegen toen wij koffie gingen drinken bij een lokale Carrefour, die we langs de weg tegenkwamen. Zij lagen daar vlakbij met twee zeilboten voor anker achter het rif. Zo gezellig om elkaar weer te zien en om verhalen uit te wisselen.
Een foto impressie van alle mooie en leuke dingen die we tegenkwamen tijdens onze rondrit
Na afloop van de rondrit zijn we nog inkopen wezen doen bij de Carrefour dicht bij de jachthaven. Hier speelde op dat moment een lokaal bandje, wat het winkelen wel veel gezelliger maakt.
Wel zo gezellig winkelen met muziek
We hebben alles ingekocht wat volume inneemt, dus 5-liter flessen met drinkwater, 5-liter pakken rode wijn, 3-liter pakken met witte wijn, blikjes bier, toiletpapier, flessen cola zero, flessen sprite. We zijn uren bezig geweest om alle voorraden weer weg te stoppen. Bij de dagelijkse boodschappen, koopt Sonja tevens voorraden in voor de periode tot aan Nieuw-Zeeland, de boot begint dus weer aardig gevuld te raken. Als de zon schijnt gaan we er ook op uit met onze dinghy. Op ongeveer 20 minuten varen met de dinghy, ligt een rif waar het leuk snorkelen is. Het water is wel niet zo helder, maar het blijft een mooie ervaring al die mooie gekleurde visjes. We kwamen zelfs een grote rog tegen met een spanwijdte van zo’n 1,5 meter, heel indrukwekkend zo onder water. Zowel de rog als ik schrokken en zwommen met een boogje om elkaar heen. Voor de rest blijven we in afwachting van onze motoronderdelen. Hopelijk kunnen we in het volgende verhaal het positieve bericht plaatsen over de reparatie en het vervolg van de reis naar de andere Genootschapseilanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten