zondag 7 november 2021

Voorjaar in New ZealandGezellig met z'n allen naar de zaterdag ochtend markt.
Even een update vanuit het mooie, zonnige en gastvrije Nieuw-Zeeland. Ook in Nieuw-Zeeland hebben ze markten. De markt in Whangarei staat bekend om het feit dat alle producten door de lokale bevolking worden gekweekt, gebakken of gemaakt en op deze markt worden verkocht. Het is geen grote markt maar zo zijn er diverse stalletjes met groente en fruit, kaas, bloemen, brood, vlees, verse olijf- en lavendelolie en diverse stalletjes met zelf geproduceerde zeep. De prijzen zijn soms wat goedkoper en soms wat duurder dat in de grote supermarkten. Maar door hier te kopen steun je de lokale bevolking. Wat wel apart is, is dat de markt alleen op zaterdag is geopend en al begint om 06:00 uur en stopt om 10:00 uur, je moet er dus wel vroeg bij zijn, maar dan heb je wel super verse producten. We zijn al een aantal keren geweest voor fruit, versgebakken volkorenbrood, en komijnekaas. Ook ze zijn de afgelopen maand opnieuw een periode in gedeeltelijke Lock Down geweest.
In Whangarei vind je vooral positieve uitingen
als het gaat om het vaccineren van mensen 
tegen het Covid-19 virus.
Zeer onverwacht werd er op een dinsdagavond weer opgeschaald van Covid-19 level-2 naar level-3. Door de Delta variant raken er steeds meer mensen besmet, vooral in de regio Auckland, maar ook het Noordelijke deel van Northland is naar level-3 gegaan. Ook hier zie je dat de besmettingen hoofdzakelijk plaatsvinden bij mensen die niet gevaccineerd zijn. De verhoudingen zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland. Nieuw-Zeeland is 8x zo groot als Nederland maar heeft in totaal maar 5 miljoen inwoners, waarvan er 1,4 miljoen in Auckland wonen. De vaccinatiegraad is momenteel 86%, waarvan 68% volledig is gevaccineerd. Het plan is om bij het bereiken van de 90% grens alles weer open te stellen. Vanwege de naderende zomervakantie en de kerstperiode, wil men nu al de regio Auckland, na een aaneengesloten periode van 83 dagen in Lock Down level-3, uit de Lock Down situatie halen. Dit ondanks dat er elke dag nog steeds ongeveer 180 nieuwe besmettingen gemeld worden. Dus even afwachten hoe dat gaat verlopen. Wat minder blij zijn we met de verlenging van ons visum voor Nieuw-Zeeland. Wij waren er vroegtijdig mee begonnen, echter liet het VOG uit Nederland even op zich wachten. Hierdoor was ons visum 1 dag verlopen en werden we direct bestempeld als illegaal verblijvend. Voordat het echter zo ver was hebben we uren en uren aan de telefoon gehangen voor het vragen van advies. Niemand nam de telefoon op omdat de kantoren zijn gesloten en de mensen vanaf thuis werken. Ook als je van een thuiswerker een email ontvangt waarop haar of zijn telefoonnummer staat vermeld, heeft bellen geen zin. Je krijgt ommegaand een email dat ze de telefoon niet opnemen en dat je je vraag per email moet stellen.
Overal in Whangarei vind je de prachtigste muurschilderingen.
Een deze dagen ga ik een rondwandeling maken om ze te
fotograferen.

Je kunt dus geen advies inwinnen, maar wordt wel direct vanaf de eerste dag als illegaal bestempeld. Om hieruit te komen moet je dus een speciale procedure opstarten die je per persoon zo’n € 250 kost. Hierdoor word je weer gelegaliseerd en kun je dus opnieuw een visum aanvragen, waarvoor je natuurlijk ook opnieuw moet betalen. Omdat we met de visum problematiek bezig zijn en door het feit dat er regelmatig delen van Nieuw-Zeeland op slot gaan, hebben we onze plannen voor de komende tijd veranderd.
Opnieuw is er een kop van een aluminium slotbout afgebroken.
Tijd om er een nieuwe RVS uitvoering te monteren.

Onze reis over het Noorder Eiland hebben verschoven naar februari-maart. Voor de komende maanden hebben we echter wel een aantal weekendjes weg geboekt zodat we niet constant op de boot zijn. Zeilen is ook heel beperkt omdat je je momenteel maar zeer beperkt mag verplaatsen per schip. Wel loopt de haven langzaam leeg. Omdat het voorjaar hogere temperaturen met zich meebrengt, kiezen veel zeilers ervoor om ergens voor anker te gaan liggen of in ieder geval te zeilen in die gebieden waar dat wel is toegestaan. We zitten natuurlijk niet helemaal stil, er is altijd wel wat te doen op de boot. Hieronder een kleine opsomming van de klusjes die zijn gedaan: 

  • We hebben een waterdichte zeilzak gemaakt voor het opbergen van de Genaker. 
  • We hebben een nieuwe beschermingshoes gemaakt voor de stuurstand. 
  • Van de voetrail moesten enkele boutjes worden vervangen. Bij sommigen kun je de slotbout haast niet bereiken en ben ik soms wel 4 uur bezig om één bout te vervangen. 
  • Het hout aan de binnenkant van de boot is opnieuw in de rozenolie gezet.
  • Een aantal pluggen van het teakdek moesten worden vervangen omdat de schroeven, door slijtage van het teak, zichtbaar werden.
  • Al het beslag van de verstaging is opnieuw gepoetst en zeer nauwkeurig gecontroleerd op mankementen, zoals haarscheurtjes in de terminals en gebroken tieren.
  • Ik ben ook de mast in geweest om ook de terminals en de kabels in de mast te controleren. Gelijktijdig heb ik de zalingen schoon gemaakt, aangezien deze aan de onderkant vervuilen.

Het voorjaar op zijn mooist, pa, ma en de 8 kleintjes op zoek
naar voedsel. Ze doen pa en ma gewoon na.
Maar genoeg over Cocid-19, visum problemen en onderhoud van de boot, er zijn ook leuke dingen gebeurd. Er is een positief bericht gekomen van de Sail2Indonesie rally. Zoals het er nu naar uitziet gaat deze voor 2022 doorgang vinden. Al diverse eilanden in Indonesië hebben hun grenzen geopend voor de toeristen. Hopelijk kunnen we dus in januari 2022 beginnen met de voorbereidingen van deze tocht. Voor ons wordt dat nog wel een uitdaging, want de afstand tussen Nieuw-Zeeland en de startplaats voor de rally is ongeveer 3.700 nm, met als belangrijkste obstakel de Torres Street.
De plaatselijke watersport vereniging komt langs paraderen.
Ook is hier het voorjaar begonnen met alle leuke zaken zoals jonge eendjes, uitlopende planten en bloemen en natuurlijk weer volle terrassen bij ons aan de haven. Veelvuldig worden we door toeristen aangesproken met de vraag of dat we gehele stuk van Nederland tot Nieuw-Zeeland hebben gezeild. We hebben er opnieuw een uitnodiging aan overgehouden waarmee we aan de praat kwamen. Ook kwam de lokale watersportvereniging langs met bootjes om hun vereniging te promoten. Zeilend, roeiend en op de motor varend kwamen ze in een lange stoet voorbijvaren. De komende weken gaan we een aantal keren midweekjes weg, maar daarover meer in ons volgende Blog.

·         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten