donderdag 30 juni 2016

Een zeiler die de tijd heeft, heeft altijd goede wind

Donderdag 30 juni 2016

We liggen sinds woensdag weer vast in de Buyshaven van Enkhuizen. Maar het was toch de bedoeling om te vertrekken? Nee, jullie hebben echt niets gemist. Vol goede moed zijn wij 's zondags vertrokken naar Makkum met het idee om bij het eerste de beste goede "weer window" via de Waddenzee en de Noordzee naar de Zuid Engelse kusten te zeilen. Niets is echter minder waar, de wind bleef maar uit het zuid-westen komen en dat doet deze nog steeds. Ons geduld wordt dus direct aan het begin van de reis al aardig op de proef gesteld.
Dit was er over van het lijntje met de ankerklauw
In Makkum hebben wij, zoals vooraf gepland, de eerste nacht geankerd. Hierbij maakte wij een beginners fout. We hadden, mogelijk door alle emoties en de vermoeidheid, niet goed op de weersberichten gelet. Slapen met 6-7Bft aan de lage wal is echter geen pretje, van slapen is weinig terecht gekomen. Het anker hield goed, maar het lijntje waarmee de ankerklauw aan de ketting vastzit heeft het 's nachts begeven. Dit lijntje zorgt er voor dat de krachten op de ketting niet continu op de ankerlier blijven staan. De volgende dag heb ik dit hersteld met een wat sterkere lijn. Al doende wordt het vertrouwen in de Ikinoo en ons anker steeds groter. Na deze rusteloze nacht en een groot deel van de dag uiteindelijk bij 25 kn wind het anker opgehaald en naar de gemeentelijke haven van Makkum vertrokken. Hierbij hebben wij voor het eerst gebruik gemaakt van de headset die wij van al onze kinderen hebben gekregen. Dit is een set die ook door scheidsrechters wordt gebruikt. Aan boord is dit in een geweldige uitvinding. Bij veel wind en daarmee ook veel geluid is het hierdoor heel eenvoudig om met elkaar te communiceren. Een aanrader voor iedereen.

Ons plekje aan het einde van de Z-steiger
Na een week hadden wij alles wel gezien in Makkum, een geweldig mooi en rustig plaatsje met een mooie boulevard. We zijn ondertussen goed uitgerust van de laatste hectische weken. In de haven heeft men echter geen WiFi-signaal, hiervoor waren wij aangewezen op de plaatselijke bibliotheek. Dit was dus onze vaste stek zodra deze open was. Op maandag zijn we vertrokken naar Lelystad. Een van de mooiste zeildagen van dit jaar, continu 15-20 kn wind, onze Ikinoo zeilt hierbij geweldig. In de passantenkom van de Houtribhaven lagen wij heerlijk.

Hier kregen wij bezoek van John en Ada van de Rapsody, een Breehorn 37, en mede vertrekkers van dit jaar en net zo als wij wachtende op wind uit de goede hoek. Het begon echter wel te kriebelen. Het weer window was nog steeds niet in aantocht en om nu maar continu over het IJsselmeer of de Waddenzee te blijven zwalken trok ons niet zo. Het besluit was snel genomen, terug naar Enkhuizen, met volop vertier en natuurlijk al onze goede zeilvrienden. Het zeilen ging perfect. Voor het eerst onze nieuwe genaker uitgeprobeerd, wat een machtig zeil. Ondanks de wind van 5-8 kn bleef de snelheid er goed inzitten. Dit wordt straks bij weinig wind ons favoriete zeil.


Het weerzien met Enkhuizen bevalt ons prima. Hier wordt het dan alsnog wachten op de wind uit de goede hoek, we hopen dat dit niet meer te lang gaat duren. Tot die tijd, ach klusjes zijn er altijd wel te doen. Vandaag bijvoorbeeld de software van alle Raymarine apparatuur aan boord na drie jaar maar eens een software update gegeven. De presentatie van de plotter ziet er direct een stuk strakker uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten