maandag 25 september 2023

Sardinië

Links onderin zie je ankerplek waar wij in het donker hebben
geankerd. In het midden boven de Marina van Calasetta
Ditmaal een kort verhaaltje. De ochtend na onze aankomst op Sardinië, verplaatsen we de Ikinoo vanaf de ankerplek naar de Marina van Calasetta, een afstandje van 2 nm. Hier willen we een aantal dagen blijven en met een autootje Sardinië verkennen. Ook hadden we hier afgesproken met iemand uit Nederland die hier zelf een aluminium Breehorn 37 heeft liggen en die geïnteresseerd is in onze Ikinoo. Deze afspraak is helaas niet doorgegaan omdat dit voor hem even niet helemaal goed uitkwam, jammer. Bij aankomst worden we netjes door twee mensen van de Marina geholpen bij het aanleggen. We hebben een prachtig plekje. Tot onze verbazing werken de Vodafone Sim-kaartjes van Griekenland ook op Sardinië, we behoeven dus niet op zoek naar nieuwe Sim-kaartjes.
En dan zie je in een Marina op Sardinië ineens een prachtige
aluminium Breehorn 37 liggen. Hoe klein is deze wereld.
We verkennen het dorpje Calasetta, dat op het schiereiland Isola di Sant Antonio ligt. Dit bevindt zich aan de Zuidwest kant van Sardinië. Hier komen niet heel veel toeristen. Hoofdzakelijk komen hier de bewoners van Sardinië zelf en de toeristen die een rondreis over Sardinië maken. Zo spraken wij Nederlanders die met hun camper een rondreis aan het maken waren. Het is dan ook een leuk en gezellig dorpje met een grote hoeveelheid restaurantjes, wat kleine winkeltjes en vele nauwe straatjes. Direct de eerste avond al vonden wij een uitstekend Italiaans restaurant met prima pizza’s en een heel betaalbare menukaart. We zijn hier dan ook drie keer wezen eten in de korte periode dat we op Sardinië waren. Hier dronk Sonja voor het eerst Sambuca met ijs en was direct verkocht.
De Sambuca die Sonja heerlijk vond. Er liggen
er al drie in de voorraadbak.
Nadat we de was hadden gedaan en de Ikinoo weer wat hadden gepoetst, hebben we voor één dag een autootje gehuurd om de omgeving te verkennen. We hadden ons echter verkeken op de grootte van Sardinië, waardoor we hoofdzakelijk het zuiden hebben kunnen bezoeken. Sardinië is voor wat betreft de oppervlakte 70% van Nederland, maar wel met maar 1,64 miljoen inwoners. Ook ontbreken er snelwegen zodat het verplaatsen van A naar B niet al te snel gaat.  Als eerste reden we naar het mooie strand van Pineta di Porto Pino, we hadden wel zin in een ochtendje zwemmen en relaxen. Bij aankomst zien en vooral ruiken we het strand, dat vol ligt met rottend zeegras. We zitten dan ook alweer snel in de auto en rijden verder naar het volgende strand. Voor het volgende strand moeten we bij nader inzien echter 25 km over een onverharde weg rijden, dat vinden wij voor ons te veel van het goede. Het strand laten we dan ook maar letterlijk rechts liggen. Op naar de grote en historische stad Calgliari. De weg ernaartoe is vol met bochten maar wel goed onderhouden. Het landschap is echter saai en kaal. Aangekomen in deze stad, blijkt dat deze op zondag wel heel erg rustig is. Bijna alles is gesloten en daar waar we in een wijkje komen met restaurants, is er geen parkeerplaats te bekennen. Ook het rijden in de stad is niet eenvoudig, bijna alles is eenrichtingverkeer en veel straten zijn opengebroken. Gelukkig vinden we aan de haven een goed restaurant met een ruime parkeerplaats die open is.
Deze olijfolie en Basilicum gaven de salade een
over heerlijke smaak. Ook het geserveerde warme 
brood met olijfolie en zout smaakte prima.
We lunchen hier gezellig, waarbij we heel erg te spreken zijn over de kwaliteit van de salade. De rekening is echter minder om over te spreken, ach je kunt niet alles hebben. We keren met de auto terug naar Calasetta, waarbij we onderweg bij een Lidl nog wat boodschappen doen, waaronder drie flessen Sambuca en diverse flessen witte en rode wijn. We sluiten de dag af met een gezellige borrel met tapas. We zijn het met elkaar eens dat we Sardinië nog wel eens willen bezoeken tijdens een vakantie, maar dan het noorden van dit eiland, waar de meeste toeristische plaatsen zijn. Het is echter bijna 400 km rijden om vanaf Casaletta daar naartoe te rijden. Te ver voor ons. Na een aantal dagen zuidelijk Sardinië houden wij het voor gezien, op naar Mallorca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten