dinsdag 25 september 2018

Naar Colombia dag 3

Gedurende de nacht is de wind mooi constant, totdat de windvaan ons ineens pal noord doet varen. Er blijkt een kleine depressie over ons heen te komen. Ik was al van plan om te gijpen zodra Sonja wakker zou worden. Helaas moet ik haar nu wakker maken om te gijpen. Gezamenlijk gijpen we de zeilen en stellen de windvaan weer in voor de nieuwe koers. Nadat we gegijpt hebben, gaat Sonja weer naar bed. Ik besluit haar maar te laten slapen en zelf niet meer naar bed te gaan. Door het verplaatsen van de kleine depressie draait de wind steeds verder naar de hoek van waaruit hij eerder die nacht kwam. Ik ben continu bezig de windvaan en de zeilen aan te passen. Bij het vroege ochtendlicht zie ik Colombia aan de horizon verschijnen. De wind is verder toegenomen en tikt nu met enige regelmaat de 30 kn aan. Later die dag blijkt dat we kortstondig 37 kn wind hebben gehad.
Zicht op Santa Marta en de jachthaven
De Ikinoo zeilt uitstekend onder deze condities, waarbij de windvaan haar prima op koers houdt. Zo zet de Ikinoo een eindspurt in richting de haven van Santa Marta.
Zodra we echter het eiland Isla de la Aguja voorbij zijn, is het ineens gedaan met de wind. Er blijft 3-4 kn wind over. We halen de zeilen weg en starten de motor. Zo’n 2,5 nm voor ons zeilt de Zwerver, die wij via de marifoon de Port Controle van Santa Marta horen aanroepen.
Terugblik naar Isla  de la Aguja bij 3 kn wind
Als wij ons ook gemeld hebben bij de haven autoriteiten en alle formaliteiten per marifoon zijn afgehandeld, melden wij ons via VHF kanaal 72 bij de marina. Daar blijken zij al op ons te wachten. Men helpt ons bij het aanleggen, waarna de beide mannen zich aan ons voorstellen. Omdat we nog al vroeg zijn is het havenkantoor nog dicht. Zo is deze mooie zeiltocht ten einde.

Positie  : 11°14.497’N 074°13.067’W
Log         : 12.328 nm (50 nm, het log wijkt 8% af)
Motor   : 3.128,9
Tijd        : 12:45 UTC (07:45 uur LT Colombia)
Voor de statistieken:

Gezeilde afstand             : 284 nm
Aantal motoruren           : 3,0 uur
Reisduur                             : 1 dag en 21,5 uur
Gemiddelde snelheid    : 6,2 nm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten