dinsdag 17 mei 2022

New Caledonië Dag 7

De vuurtoren bij de ingang van het rif.
We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Kort na het vorige bericht kwamen we voorbij de vuurtoren, die een op een eiland staat bij de ingang van het rif. New Caledonië wordt in zijn geheel omringd door een rif. Het is daarbij goed opletten welke opening je gebruikt. Wij varen al zeilend door de Passe Central, die uit drie openingen bestaat. Wij kiezen voor de meest zuidelijke omdat we zeilend door de pas willen gaan. We varen vlak langs het rif, heel indrukwekkend. Als we er bijna doorheen zijn, moeten we toch de motor even kort bijzetten, doordat we stroom tegen wind hebben. Niet veel later zeilen we echter weer op de windvaan, maar nu binnen het rif. 
De Ikinoo, vast aan de steiger in Noumea New Caledonië.
De golven zijn lager, maar de wind blijft. De laatste mijlen leggen we rustig zeilend af. Vlak voor de haveningang strijken we de zeilen en varen op de motor naar binnen. Om 03:00 h UTC, 14:00 h lokale tijd, liggen we vast aan de stijger van de Marina Port Moselle. We worden hartelijk verwelkomt door een havenmeester die ons helpt bij het aanleggen. Binnen een half uur staat er ook een official van de biosecurity op de Ikinoo om alle verse groeten, fruit en eieren in beslag te nemen. Alles wat vers is mag niet worden ingevoerd. Ze heeft sinds een paar dagen weer werk, nadat er meer dan 2 jaar geen zeilschepen zijn binnen gekomen vanwege de locdown in New Caledonië. De vrouwelijke official is zeer aardig en neemt zelf ons vuil voor ons mee. 

Positie : 22°16.593'S 166°26.262'E
Log : 19.270 nm 
Motor : 141,2 h
Tijd : 03:00 h UTC

Voor de gezeilde statistieken:
Gezeilde afstand : 900 nm
Aantal motoruren : 1,9 h
Gezeilde tijd : 6 dagen en 3 uur.
Gemiddelde snelheid : 6,12 nm/h
Gevangen vissen : geen, want we hebben niet gevist dit keer.

Zo zit een van de meest mooie passages erop. Nu eerst op naar een ankerbiertje en een paar dagen rust. Het vervolg over onze belevenissen in New Caledonië lees je in het volgende verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten