We zijn al heel vroeg op en bij het ochtendgloren bergen we
het anker op. Op naar onze volgende bestemming, de eilandengroep Wakatobi. We
zeilen eerst naar het eiland Hoga, een eiland dat niet in de route is
opgenomen. We hoorden echter, van andere zeilers, dat er een prachtig strand is, het water kristalhelder
is, zodat het een genot is om te snorkelen en dat het weer in Wakatobi veel beter is dan dat we tot nu toe hebben
gezien.
|
Onze ankerplek bij Pulau Hoga, we ankeren niet ver van het rif op een goede zandgrond op 22 meter diepte. |
Buiten op zee aangekomen staat er, zoals voorspeld, geen wind. Op de
motor varen we naar de wind toe. Na twee uur op de motor te hebben gevaren, steekt de wind op. De
zeilen worden gezet, de windvaan ingesteld en de motor gaat uit. Er staat een
mooie 12-15 kn wind, die langzaam toeneemt. Na enige tijd moeten we zelfs het 2
e
rif plaatsen om het enigszins comfortabel te houden, kortstondig hebben we
zelfs even 30 kn wind staan. Met snelheden tussen de 6 - 8 kn schiet de Ikinoo
door het water, ze is helemaal in haar element. We lunchen met een Russische
salade, die Sonja een dag eerder heeft voorbereid. In de loop van de middag
neemt de wind wat af en het 2
e rif gaat er weer uit. Vlak voordat
het donker wordt, plaatsen we het 2
e rif er weer in, omdat we in het donker
eventuele squalls niet zien aankomen. We hebben een rustige en comfortabele
nacht en bij het ochtendgloren is de lucht deels bewolkt.
|
Ons uitzicht vanaf de Ikinoo, Op de achtergrond het strandje waar we later hebben gebarbecued. |
Het wordt opnieuw een
zonnige dag. Net na de middag halen we de zeilen weg en varen op de motor via een smalle pas de grote lagoon van Hoga binnen. Niet veel later liggen we vast achter
ons anker na een overtocht van 192 nm. Voor het eerst ankeren we op een diepte
van 22 meter met 52 meter ketting buiten. Er blijken al een aantal boten te
liggen en ook na ons komen er nog enkele binnen. Uiteindelijk liggen we hier
met 10 boten. De volgende dag zijn we uitgenodigd, door Xavier, voor een barbecue
op het strand. Hij wordt die dag 24 jaar en om dat te vieren heeft hij vanuit
Tifu een half varkentje meegenomen. Hij zorgt dus voor het vlees en alle andere
boten zorgen voor de bijgerechten. Ook is het de bedoeling dat je je eigen drinken meeneemt. Een van de
zeilers is slager en chef-kok geweest en bereid het vlees op de barbecue, die
ze provisorisch in een kuil op het strand hebben gemaakt. Het vlees is
verrukkelijk en in combinatie met de overige gerechten, eten we als God in
Frankrijk.
|
Een compilatie van de barbecue, met linksboven onze chef-kok. |
Voor het dessert heeft iemand een chocoladetaart gemaakt. Tot ieders
verbazing komt er zelfs een tweede chocoladetaart op tafel.
|
Zo vieren we gezellig de verjaardag van Xavier. |
We scheppen dus
gewoon nog een tweede keer een toetje op, zodat beide taarten opgaan. Na afloop maken we
van de barbecue een echt kampvuur en verzamelen al het brandbare afval met
vooral plastic, die hier in overmaat op het strand ligt. Door onze actie laten
we het strand schoner achter dan toen wij aankwamen. De lokale jongens kijken vol verbazing toe hoe wij het vuil verzamelen en verbranden, ze steken helaas geen vinger uit. Zo wordt het dus een hele gezellige middag.
Een dag later halen we het anker op, varen weer door de pas en zetten koers
naar het dorpje Wanci op het eiland Wangi Wangi, een tochtje voor de wind van
29 nm.
|
De ligplaats binnen een lagoon, met tot onze verrassing een aanlegsteiger met vingersteigers en dat gratis. |
Het is een prachtige zonnige dag met 12-17 kn wind. Het plaatsje ligt
aan een lagoon, waar je naar binnen kunt varen door een wel hele smalle passage.
Er staat iemand op het havenhoofd die via de marifoon aanwijzingen geeft. Tot
onze stomme verbazing zien we binnen de lagoon een jachthaventje liggen,
bestaande uit één stijger met vinger steigers. Snel hangen we de fenders op en
plaatsen de lijnen. Niet veel later liggen we netjes afgemeerd aan onze plek voor
de komende dagen. Deze haven is ook nog eens gratis. We worden ontzettend
hartelijk ontvangen door de lokale bevolking. We zijn opnieuw de eerste
toeristen die ze in drie jaar tijd zien. Opnieuw wil iedere moeder met een
klein kindje op de arm met ons op de foto en ook de lokale jeugd krijgt er geen
genoeg van. ’s-Avonds lopen we met alle zeilers naar het stadje toe, op zoek
naar een restaurantje met een biertje. We zien een leuk ogend restaurantje en
vragen of we hier als groep kunnen eten. Snel worden er tafels tegen elkaar
geschoven en even later komt er een meisje langs die een klein beetje Engels
spreekt. Helaas hebben ze geen bier, wel diverse koude limonades.
|
Omdat het een dag later Onafhankelijkheidsdag is, worden alle procedures nog eens een aantal keren doorgenomen. zo ook het hijsen en strijken van de vlag wordt gerepeteerd. |
Als alle
bestellingen zijn opgenomen en iedereen ook heeft betaald begint het wachten.
Foute beslissing dus om hier te gaan eten, de kok of kokkin kan maar 2 gerechtjes
tegelijk klaar maken!? Dus steeds komen er 2 gerechtjes op tafel, waarna we
weer opnieuw wachten. Het duurt een eeuwigheid voordat iedereen zijn eten
heeft, daarnaast is het eten ook nog eens niet goed. Jammer, deze mensen gaan
de boot missen. De volgende dag zien we een officiële delegatie aankomen met de
burgemeester en zijn volgelingen, omringd door veiligheidsbeambten. In de
jachthaven liggen nu drie Nederlandse boten op een rijtje, de Rambler, de
Incentive en de Ikinoo. Als eerste bezoekt de burgemeester de Rambler, terwijl
wij alle giechelende dames ontvangen op onze Ikinoo. We moeten steeds weer
opnieuw op de foto, steeds met een wisselende bezetting van dames.
|
Op de Onafhankelijkheidsdag is iedereen op zijn paasbest. In het midden de burgemeester met zijn vrouw. |
Als dat
achter de rug is en de dames van de boot afstappen, komt de burgemeester ook
nog even op ons jacht. Ook nu weer zijn er fotomomenten. Na een uurtje is deze
processie voorbij. Zodra iedereen is vertrokken gaan wij op pad om het stadje
te verkennen, Sonja op de fiets en ik lopend. Onderweg worden we ineens
aangehouden door Sanne van de Incentive. Ze zagen ons voorbijlopen terwijl zij
in een restaurantje zaten te lunchen. We volgen haar naar binnen en besluiten
ook maar gelijk hier de lunch te nuttigen. Het eten staat uitgestald in een
vitrine zodat je precies weet wat je krijgt. We wijzen gerechten aan en
bestellen voor Sonja een kom noedels en voor mij een kom rijst. Het eten is
werkelijk verrukkelijk. Omdat we om sambal vragen, komt de eigenaresse met nog
een schaaltje eten aanzetten, wat heerlijk pittig vlees bevat. Als Sonja later
afrekent, zo’n € 9,00 voor het eten en drie drankjes, geeft ze een fooi.
|
Ik, samen met een groep dames en heren in prachtige kleding. |
De mensen zijn zo enthousiast dat ze als dank nog een gerecht meekrijgt in twee
plastic zakjes, waarvan één gevuld met een soort sambal saus. Als we verder
gaan vinden een BNI-bank, zodat we weer geld kunnen opnemen en doen onderweg
nog wat boodschappen. Zo keren we moe maar voldaan terg op de Ikinoo. Let op,
het is hier 30-32° overdag met een hoge luchtvochtigheid, dus je zweet de gehele
dag en hebt gewoon minder energie. ’s-Avonds besluiten we aan boord te blijven
en ons tegoed te doen aan het gerechtje dat we hebben gekregen. Het zijn platte
lapjes vlees, welke zijn gefrituurd in een jasje, zoals schnitzel. Als saus is
er een sambalsaus toegevoegd. We hebben 7 lapjes vlees, meer dan genoeg dus voor
ons. De volgende dag staat in het teken van Sonja
haar geboortedag die samenvalt met de Onafhankelijkheidsdag in Indonesië.
|
De bijzondere verjaardagstaart voor Sonja, dit hadden de andere zeilers voor haar geregeld. |
Eerst
is er ’s-morgens een officieel gedeelte met een korte toespraak en een defilé van
diverse groepen in officiële of authentieke kleding. Na afloop wil weer
iedereen met iedereen op de foto, het levert wel wat leuke plaatjes op. Als ik met
het busje terugga naar de Marina, vraagt men mij Sonja te gaan halen en met
haar naar het kantoorgebouwtje van de Marina te komen. Als we gezamenlijk
aankomen, staat de gehele groep zeilers ons op te wachten en zingen ze voor
Sonja. Daarna komt er een taart met kaarsjes, Zo zitten we dus even later
gezellig met iedereen taart te eten, helaas zonder koffie of thee maar met een
glaasje water. De dag begint goed. De rest van de dag doen we rustig aan. ’s-Avonds
worden we met busjes opgehaald voor het vrijheidsfeest bij de burgemeester
thuis. In zijn voortuin is een podium opgesteld en zijn er voor de genodigden en
de dansers stoeltjes opgesteld.
|
De buitenlandse gasten en de organisatoren daaromheen, hebben een eigen stekje, met op de voorgrond de jarige. |
We krijgen een eenvoudig buffet van heerlijke
gerechten met een glaasje water. Je kunt hier duidelijk merken dat dit eiland
islamitisch is. Daarna volgt er een speech van de burgemeester, die ons na
afloop uitnodigt voor een fotomoment bij hem op het podium. Na afloop van de
fotosessie vraagt hij of dat wij wat willen zingen. In eerste instantie zit
eenieder naar elkaar te kijken, met de vraag, wat moeten we hiermee. Dan oppert
een van de dames om gezamenlijk het liedje “I am sailing” van Rod Stuart te
zingen. Iedereen heeft zijn telefoon bij zich, dus de tekst is snel gevonden.
Een van de telefoons wordt aangesloten op de geluidsinstallatie en even laat
komt de muziek op gang. We zingen allemaal uit volle borst en het klinkt echt schitterend
en muzikaal, het lijkt wel een echt koor.
|
Een groep dansers geeft een prachtig verhaal vorm met een dans en vuur. |
Je ziet ook aan de reactie van de
burgemeester en de overige toehoorders dat ze dit totaal niet hadden verwacht.
Zo komt er dus ineens een onverwacht talent naar voren van deze groep zeilers.
We krijgen na afloop dan ook een staande ovatie. Helaas begint daarna weer een officieel
gedeelte met prijsuitreikingen, wat ons wat te langdradig wordt, tijd om terug
te gaan naar de Ikinoo. De volgende dag huren we een scooter voor een tochtje rond het eiland. Het eilandje heeft een aantal bezienswaardigheden, die echter moeilijk zijn te vinden. Als eerste rijden we naar Liya fort, een heus dorpje omringd door een vestingmuur. Alles is goed onderhouden en in elk huisje binnen de muren leven gezinnen.
|
Eén van de twee toegangspoorten van het plaatsje Liya Fort. |
We vervolgen onze reis langs de kustweg en komen diverse resorts tegen. Helaas, deze zijn allemaal verwaarloost. Hieraan kun je duidelijk zien dat in het verleden dit eiland door vele toeristen werd bezocht. Elk resort heeft zijn eigen duik en snorkel site. Wij denken dat door de economische crises en de daaropvolgende corona epidemie, het toerisme hier is weggebleven, met leegstaande en vervallen resorts tot gevolg. Het gaat waarschijnlijk nog vele jaren duren voordat dit eilandje herontdekt wordt. Als we doorrijden komen we bij een poort, die toegang geeft tot een parkeerplaats en een betonnen steiger met betonnen trap. Hier treffen we mede zeilers aan, die zojuist zijn wezen duiken onder begeleiding van gidsen.
|
Dit eilandje bevat een resort, welke vanaf deze zijde niet zichtbaar is, je wordt er met een bootje naar toe gebracht. |
Wij maken hier een stop, kleden ons om en gaan ieder apart een tijdje snorkelen. Het water is glashelder en het koraal en de vissen zijn prachtig. Op onze weg terug doen we nog wat boodschappen en leveren daarna de scooter weer in. De laatste dag op dit eiland maken we de boot goed
schoon, doen nog wat inkopen en eten we nog een keer bij een echt goed restaurant
vlak bij de haven. Hier kan men een Bingtang biertje bestellen, ook al staat deze niet op de menukaart en heerlijke echt goede en vooral warme gerechten. Deze keuken worden
wij nooit zat. Tijd om door te gaan naar onze volgende bestemming, het plaatsje
Pasarwajo op Selat Buton, het plaatsje waar ons programma totaal op zijn kop
wordt gezet, maar daarover later meer in het volgende Blog.
|
Een impressie van onze rondrit over het eiland Wangi Wangi. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten