woensdag 22 maart 2023

Suakin-Ras Abu Soma in Egypte dag 3

De Incentive zeilt vlak achter ons als we vertrekken.
Vandaag beginnen we aan de tweede etappe naar Ras Abu Soma, één van de vijf ankerplekken die we in Egypte mogen aandoen zonder in te klaren. Een afstand van 422 nm die, gezien het feit dat wij gaan zeilen en moeten opkruisen, wel wat langer zal gaan worden. We willen proberen zo veel mogelijk te zeilen om op die manier brandstof te besparen. We zijn al vroeg uit de veren en om 05:45 uur is het anker opgeborgen en varen we de ankerbaai uit. Met vier zeiljachten op een rij zijn we onderweg. De eerst 15 nm voert ons tussen diverse riffen door. Gelukkig zijn er boeien geplaats bij de riffen zodat je weet waar de riffen liggen. Omdat de wind, zeer onverwacht, uit de goede hoek komt, zijn niet veel later het grootzeil gehesen en de yankee uitgerold. We zeilen tussen de riffen door, alles is bezeild, wat een cadeautje.
De Ikinoo wordt gestuurd door de windvaan, beter en
koers vaster zouden wij het niet kunnen.
Als we eenmaal de eerste 15 nm gezeild hebben en we op open zee komen, komt de wind even later uit de richting die voorspel is. Wij zeilen verder en we zien de Rosa II direct bakboord uit gaan langs de kust. De Zwerver en de Incentive volgen ons nog een tijdje. Na een aantal uren haakt de Incentive af en gaat overstag richting de kust. Een aantal uren later volgt de Zwerver. Wij blijven door zeilen en steken zelfs enige tijd de scheepsvaartroute over. Al zeilend gaan we rustig de nacht in, waarbij we continu opletten op de
windrichting om optimaal gebruik te kunnen maken van de wind om meer noordelijk te komen. Midden in de nacht is er te weinig wind om te zeilen en moeten we een paar uurtjes op de motor varen. Als ik 's-morgens wakker wordt zijn we opnieuw aan het zeilen. Het is opnieuw een prachtige zonnige dag.

Positie                    : 22°31.439’N 037°49.558’E
Log                        : 28.054 nm (134 nm gezeild in 15 uur, nog 347 nm te gaan)
Motoruren              : 775,4 h
Tijd                        : 09:00 uur LT 07:00 uur UTC


Geen opmerkingen:

Een reactie posten